A Shopify egy rögtönzött otthoni matcha webáruházzal reklámozza szolgáltatásait. Ennek alapján is úgy tűnhetik, pillanatnyilag ez a legígéretesebb, legkönnyebben felfuttatható biznisz. Nincs influenszer, aki ne csinálna valami orbitálisat a matchával, pedig leginkább nem csinálnak semmit.
A matcha elöntötte a világot… és rögvest el is fogyott.
A bajok 2024 nyár végén kezdődtek, ami szokásosan a cégek fő matchái gyártásának befejező időszaka szokott lenni, ilyenkor szokás rendelni, no nem sokat, csak épp annyit amennyi a rövid lejáratú teából elfogy. A gyártók azzal szembesültek, hogy sosem látott rendeléseket kapnak sosem látott kereskedőktől, akiket eleinte kiszolgáltak, de a normál ügymenet rendeléseivel együtt a gyártás nagyon hamar teljesen bedugult. Az év végére lényegében teljes matcha hiány alakult ki és a gyártók is észbe kaptak, eleinte áremelésekkel, majd korlátozásokkal igyekeztek gátat szabni a keresletnek, de mindhiába. Tavaszig már csak a hozzánk hasonló kisszámú törzsvevő partnert szolgálták ki. A helyi sajátboltokban eleinte fejenként egy matcha aztán egy se járt a vevőknek.
Marukyu-Koyamaen főhadiszállásán az udvaron az utcáig kígyózó sorban álltak japánok és turisták vegyesen. A kínai turisták gyereket és a nagymamát is vitték minden nap, hogy újra és újra megkapják a fejenkénti egy doboz matchát, amiből aztán rögvest készített egy szirupos valamit.
2025-ben mindenki arra várt, hogy az új szezonban a termelők, gyártók és kereskedők majd rendezik soraikat és minden rendben lesz. Azt mindenki előre jelezte, hogy az új szezonban komoly áremelések várhatók, de egészen a cikk írásáig a nagy gyártók még nem mutatták be új árlistáikat.
A 2025-ös szezon mindezek tetejébe elég rosszul indult, enyhe tél után épp a rügyfakadáskor hideghullámok sorozata miatt a termesztők legalább 30 %-kal kisebb termést jelentettek be. A kedves olvasónak ez nem sokat mond, de a 2009-es termésre emlékeztető az idei. A tavaszi aukciókon megjelenő termesztők, termelők, és kereskedők között japán mércével mérve hihetetlen jelenetek alakultak ki, a piacon kínált tenchát pedig minden eddigi árat messze felülmúlva az addigi árszínvonalhoz képest 170-300 %os növekménnyel percek alatt elkapkodták. Érdemes azt is tudni, hogy ez annak ellenére van így, hogy japán árképzés bizonyos határok között szigorúan rögzített, legalábbis adott minőségű termék ára egy adott sávban és időszakban kötött. A minimális árnövekmény jelenleg a 40 gramm helyett 30 grammos doboz megjelenése a 40 grammoséval azonos, vagy magasabb áron. Minden gyártó leállt a nagyobb kiszerelésű és mennyiségi növekménnyel olcsóbb kiszerelések gyártásával. Ez azért is van, mert a 100-200 grammos dobozos gyártás jóval lassúbb.
Vannak kisebb volumenben utazó kereskedők, akik a termelőkkel régi bejáratott, közvetlen kapcsolatban, szinte szimbiózisban élnek akár enyhébb árakat is el képesek elérni és most válik igazán kifizetődővé a régi két évtizednél is hosszabbra nyúló kapcsolatunk a gyártókkal.
Mi is megkaptuk már nem egyszer, hogy nyilvánvalóan hamisított(!) teát árulunk, hiszen már senkinek sincs, akkor nekünk hogyan lehet?
Ha valaki ténylegesen most szeretne matcha üzletbe fogni, udarias elutasító válaszokra számítson, a gyártók nem fogadnak be új partnereket.
A matcha a világ egyik legnagyobb feldolgozottságú, különleges földrajzilag korlátozott terméke, aminek az ára mostanáig meglehetősen nyomott volt és a többi teához képest egy szűk különc klub, a teaszertartások, teaiskolák tagjainak élvezeti cikke volt.
Ez változott most meg, vélhetően mindörökké. Ámen.
A világszerte tapasztalható matcha hiány, avagy a Great matcha Shortage egyre inkább nyilvánvaló nem csak a matcha hívőknek, hanem a hétköznapi, teáról teára szálló alkalmi teaivóknak is.
A válság oka nem kizárólag egy, sok tényező vezetett oda, hogy mostanra a kínálat és a kereslet között nem olló nyílt, hanem utóbbi egyszerűen lekörözte előbbit.
A matcha felhasználók jelentős része nem hagyományos módon készíti el a teáját, hanem ezzel-azzal keveri, lattét, turmixokat, lassikat és még ki tudja mit gyárt a konyhapulton. Erre teljesen megfelelő lenne valamilyen cukrászati célú álcahálóval árnyékolt teából készült matcha. Koyamaennél megrökönyödve mesélték nekem, amikor szembesültek azzal, hogy influenszerek arról posztolnak, hogy a principal matcha vonal legjobb tagjait is simán belekeverik akármibe. Se szeri, se száma az Unkaku val és hasonló színvonalú teákkal készített receptekről szóló beszámolóknak, amelyek alatt a júzerek hosszasan vitatkoznak arról, hogy elegendően füves volt-e a zöld tea élmény. Az Unkaku színvonalú teák azért olyanok és azért kerülnek annyiba, amennyibe, mert sűrű teaként koichaként elkészítve sem fanyarok . 薄茶 usucha avagy vékony, vagy híg tea ez a habos matcha 濃茶, koicha sűrű tea, a csokiszerűen sűrű frissítő gantasztikus matcha
Mindennek tetejébe a "zinfluenszerek" a normál 2 grammos adag helyett 4-6 grammos adagokat javasolnak.
A matcha ültetvények egy szűk társadalmi csoport (egyházi szervezetek, nemesek) igényeinek kielégítésére jött létre, a nyitott társadalomban is viszonylag szűk csoport kedvtelése volt (a különféle teaiskolák, tehát rendszeresen, formálisan is teát fogyasztók száma csupán pár százezer volt Japánban, ez bővült lassacskán a nyugati fogyasztók bevonásával az elmúlt 40-50 évben, de a kapacitások ennek a piacnak a kiszolgálására épültek ki. Ezért nem lehet most a baj bekövetkeztével csak úgy újabb matcha ültetvényeket beindítva mérsékelni a hiányt. Nincs rá hely, nincs rá fajta utánpótlás.
Még a nagyobb tea termelők is úgy nyilatkoznak, hogy nem tudják jelentősen növelni a termelésüket. Csak egyvalakit nem hoz ez a helyzet zavarba: az eddig nem létező most hirtelen felbukkanó kínai matcha termelőket, akik bár évtizedek óta igyekeztek ellesni minden gyártási részletet, most gombamód ütik fel fejüket a közösségi oldalakon. Szép zöldek. Photoshopban Ctrl+U. Sok sikert hozzá.
Gondoltam, majd én elvágom a gordiuszi csomót, veszek ám egy matcha malmot és akkor frissen őrölt matchával verhetetlen leszek. Van is erre példa már, az Egyesült Államokban feliratkozhatsz havi bérletre 20 gramm húszezerért, és persze a németeknek is van már saját matchát termelő boltja. Csak van ám egy kis bökkenő. A tencha hiány így is, úgy is probléma marad, az egész roppantul bonyolult kényes gyártási folyamatban pedig épp az őrlés a legkockázatosabb, legnehezebb. A jelentős beruházási költségen túl a gránitmalom mellé 24 órán át ember kell, a kő pedig előbb-utóbb kopik és karbatartásra vissza kell szállítani Japánba. A matcha őrlésről egyenlőre lemondtam, esetleg a csomagolást elvállalhatom, vagy gyárthatok epres szívószálat.
Tehát akkor az influenszerek, a tudatlanság, a nem megfelelően elkészített matchák az oka a piac felborulásának? Nem.
A matcha hiánynak nem az az oka, hogy az emberek naponta matcha lattét akarnak fogyasztani, hanem az, hogy a nyerészkedő nem autentikus viszonteladók, üzérek mindent felvásárolnak és az aktuális ár 3-4 szereséért adják tovább. Több ilyen botrány is kirobbant, ilyen volt egy ausztráliai matcha oldal esete, amit azóta letiltott kínai üzérek működtettek.
A japán termelők emennyire tőlük telik, igyekeznek alkalmazkodni. Az olyan leveles tea ültetvények, amik alkalmasak lehetnek, átállnak árnyékolt teára. Igen előfordul főleg néhány single cultivar iható matcha Shizuokából is, a konyhai matchák nagy részét már ezt megelőzően is Kagoshima szállította. Kyoto környékén számtalan új cég kínálja a nyugati szemnek tetsző porékáit. Amikor néha rákérdezek egyikre –másikra japán barátaimktól, azt mondják. "Nem Ujiból valók, látom próbálkoznak, de hol vannak az eredmények??" Itt nem gazdasági eredményekre gondoltak, hanem a megmérettetés, averseny eredményeire. Hát igen.
Kissé nagyvonalúan ürölt matcha - csak vigyék
Lapzárta után érkezett a hír, hogy a Sonny Angel subreditben is aktív jcchenergy777 felhasználó felvette, amint ezekben az ínséges időkben a konyhapulton lazán kinyit egy doboz Matcha Tenjut, majd kedvenc Sonny Angeles üvegpoharában lattét készít belőle és írói munkássága részeként mindezt közzéteszi a világhálón. Az adok -kapok szekcióban megvédte választását, eközben emlékeim szerint nem használta a Wa Kei Sei Jaku szavakat, de elmondta, hogy az olcsóbb matchák neki túl keserűek és ezért több agave szirupot kell tennie hozzá, ez viszont kevesebbel is remek, ezért esett rá a választása. Oldalunk a Matcha Tenju bemutatójaként és a szabad véleménynyilvánítás elkötelezett fórumaként ünnepli a választást, visszautasít minden jcchenergy777 szuverenitását sértő alakoskodó és okoskodó megjegyzést és csak az iránt érdeklődünk aggódva, hogy nem lett volna-e mégis jobb a kókuszvirág cukorból és gleccservízből készített szirup?